Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
413136
Complexnummer
413014 - Goudestein
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82788/71
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Maarssen A 6931
Bij Diependaalsedijk 19, 3601 GH te Maarssen

Omschrijving

SMEEDIJZEREN HEK OP BAKSTENEN DAM. Dubbel smeedijzeren hek uit ca. 1755 omgeven door een getoogde smeedijzeren omlijsting met voluutvormige krullen in Lodewijk XV-stijl met aan de bovenzijde in vergulde sierletters: GOUDESTEIN. Aan weerszijden van het hek twee vleugelstukken, die evenals het hek van tralies zijn voorzien.

In de 19e eeuw werd aan weerszijden van het hek en vleugelstukken een bakstenen pijler geplaatst, bekleed met hardstenen geprofileerde platen en bekroond door hardstenen siervazen op een samengestelde geprofileerde afdekplaat. Op de vazen de wapens van Mr Jan Huydecoper (links) en Sophia van der Muelen (rechts). De vleugelstukken en pijlers rusten op een bakstenen sokkel en bakstenen met een natuurstenen plaat afgedekt muurwerk; de sokkel, die zich ter hoogte van de pijlers bevindt, zwenkt aan drie zijden naar onderen uit.

Het metselwerk van de pijlers maakt een geheel uit met het metselwerk van de 18e-eeuwse bakstenen dam, waarvan het boogsgewijze verloop van de keermuren vanaf de Diependaalsedijk naar de oprijlaan zich verjongt.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 413014. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D)