Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
413137
Complexnummer
413014 - Goudestein
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82788/79
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Maarssen A 6931
Bij Diependaalsedijk 19, 3601 GH te Maarssen

Omschrijving

SMEEDIJZEREN HEK AAN DE VECHT OP BAKSTENEN DAM. Centraal op een dam opgemetseld met rode baksteen geplaatst smeedijzeren hek uit ca. 1755, dat toegang naar het huis aan de Vechtzijde biedt, bestaande uit een getoogd dubbel draaihek omlijst door twee vleugelstukken en een getoogd bovenstuk met voluutvormige krullen en bladranken in Lodewijk XV-stijl en met in het bovenstuk in verguld smeedijzeren letters: GOUDESTEIN.

De beide vleugelstukken aan weerszijden worden aan de zijkanten en aan de bovenzijde door smeedijzeren voluutvormige krullen en bladranken beëindigd. Het hek en vleugelstukken zijn van tralies voorzien.

De vleugelstukken zijn geplaatst op een hardstenen sokkel, die op een aan weerszijden van de dam gemetselde bakstenen fundament rust. Aan de zijkanten zwenkt dit fundament, dat met het metselwerk van de dam een geheel uitmaakt, naar onderen uit.

De keermuren van de 18e-eeuwse dam hebben een half-cirkelvormig verloop.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 413014. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D)