413745 - Tsjerkebuorren
Dronrijp A 2606
Bij Tsjerkebuorren 1, 9035 BA te Dronryp

Omschrijving

19e-Eeuws hekwerk met in aanleg oudere keermuur en dorpspomp, behorende bij de reeds beschermde hervormde kerk (apart monumentnummer 28604) te Dronrijp.

Grotendeels rondom het op een terprest gelegen kerkhof lopende omheining, bestaande uit een eenvoudig maar verzorgd vormgegeven giet- en smeedijzeren hekwerk dat rust op een in kruisverband gemetselde roodbakstenen keermuur van aflopende hoogte. De toegangen tot het kerkhof bestaan uit een vijf treden tellende geelbakstenen trap, een dubbel toegangshek met door vergulde vazen met agave bekroonde gecanneleerde hekpalen en twee eenvoudiger toegangshekken, waarvan één met een bekroning van vergulde dennenappels.

Aan de dorpszijde staat, achter een bijpassend vijfhoekig giet- en smeedijzeren hekwerk, de dorpspomp.

19e-Eeuws giet- en smeedijzeren hekwerk op in aanleg oudere keermuur en dorpspomp van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang wegens:

- hun eenvoudige maar verzorgde vormgeving

- hun functie

- het feit dat zij het monumentale karakter van de eveneens beschermde hervormde kerk nog versterken.

Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Pomp