414318 - Westeramstel
Amstelveen W 324
Amstelveen W 327
Amstelveen W 314
Bij Amsteldijk Noord 55, 1183 TE te Amstelveen

Omschrijving

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Van de historische tuin- en parkaanleg van Westeramstel zijn nog delen van de historische structuur bewaard gebleven, die waarschijnlijk uit de tweede helft van de 17e eeuw dateren. Zo is de rechthoekig omgrachte boomgaard ten noorden van het huis en de aanplant van een boomsingel (mogelijk ook toen kastanje) ten noorden en oosten van deze boomgaard waarschijnlijk in deze tijd tot stand gekomen, evenals de omgrenzing van de omgrachte aanleg, met drie rechte zijden aan de noord-, west- en zuidkant en een gebogen zijde aan de oostkant langs de Amsteldijk. Ook het tracé van de deels bewaard gebleven lindelaan, waarvan het verloop vanaf de toegangsbrug langs de noordzijde van het huis naar de westzijde van de plaats voert, dateert wellicht uit deze tijd, zo deze laan niet in het begin van de 18e eeuw is aangelegd. Van deze laan resteren nog enkele linden in een rij aan de noordzijde van het huis en enkele exemplaren aan de westzijde van de aanleg. Het tracé van de laan wordt aan de westzijde beëindigd door een rhododendronpartij, die hier als afsluiting van de laan in de 19e of het begin van de 20e eeuw is geplant. In de NW-hoek en langs de westgrens van de aanleg is een patroon van slingerpaden bewaard gebleven, die deels door eiken worden omzoomd, en resteren nog enkele oude bomen, waaronder een groep van beuk, kastanje en es. Deze aanleg dateert uit de 19e eeuw, toen vermoedelijk ook het verloop van de gracht aan de noordzijde van Westeramstel een vloeiend verloop heeft gekregen. In deze tijd is waarschijnlijk ook de rechte lindensingel aan de zuid- en ZO-zijde van Westeramstel aangelegd, zo dit niet in de 18e eeuw is geschied.