523402 - Begraafplaats
Zutphen B 207
Warnsveldseweg 105, 7204 BC te Zutphen

Redengevende omschrijving onderdeel 2

HOUTEN POORTGEBOUW (1829) op stenen plint als oorspronkelijke hoofdentree van de begraafplaats gelegen in het voormalige schootsveld. Het ontwerp in neo-classicistische bouwstijl is waarschijnlijk naar ontwerp van de (landschaps) architect J.D. Zocher jr. (1791-1870).

Houten poortgebouw met rechthoekige plattegrond bestaande uit een bouwlaag afgesloten door een plat dak. De gevels zijn opgetrokken in een bakstenen plint waarboven horizontale rabatdelen afgesloten door een kroongestel. Centraal in de voorgevel bevindt zich de doorgang aan weerszijden begrensd door gecanneleerde pilasters die herhaald worden uiterst links en uiterst rechts. Tussen de pilasters bevindt zich een wit geschilderd rechthoekig tekstbord met geprofileerde omlijsting waarop in zwart de tekst is weergegeven. Op het linker paneel: 'algemene/ begraafplaats/ MDCCCXXIX'. Op het rechter paneel: 'Hij zal ingaan/ in vrede/ Zij zullen rusten/ op hunne slaapstede/ een iegelijk/ die in zijne/ oprechtheid/ gewandeld heeft'. De overige gevels zijn zonder pilasters uitgevoerd met regelmatig verdeelde identieke verticale vensterassen.

HOUTEN POORTGEBOUW (1829) als onderdeel van de begraafplaats van algemeen belang:

- Vanwege de uitvoering in hout die verwijst naar de ligging in het voormalig schootsveld en de Kringenwet die bakstenen gebouwen verbood

- Als ontwerp van de (landschaps-) architect J.D. Zocher jr.

- Vanwege de zeldzaamheidswaarde als voorbeeld van een vroeg 19e eeuws neoclassicistisch poortgebouw uitgevoerd in hout.

- Vanwege de situering als oorspronkelijke hoofdentree van de begraafplaats

- Vanwege de zorgvuldige detaillering, materiaalgebruik en constructie

- Vanwege de ruimtelijk- functionele relatie met de overige onderdelen van de begraafplaats, de Algemene Begraafplaats en het baarhuisje in het bijzonder

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen