Zutphen F 2756
Zutphen F 2755
Groenmarkt 40, 7201 HZ te Zutphen

Omschrijving

WIJNHUISTOREN. Het Wijnhuis, waarvan alleen de toren over is, stond ter plaatse van een veertiende-eeuwse herberg, die in XV stadswijnhuis werd. Het gebouw, zoals dat tot 1863 bewaard bleef, kwam tot stand tussen 1616 en '27; de toren werd voltooid in 1641 door Edmond Hellenraet. In 1863 werd het Wijnhuis geheel vernieuwd met uitzondering van de portiek aan de L. Hofstraat. In 1920 brandde de toren uit, herbouw vond plaats in 1924. Door de oorlogshandelingen in 1945 werd het gebouw met uitzondering van de toren verwoest: de gehavende portiek viel onder de slopershamer. Herbouw van het Wijnhuis voltooid 1954. Van het Hemony-carillon, gegoten in 1642, worden in het museum nog zes klokken bewaard. De toren bestaat uit drie vierkante stenen geledingen met pilasters en rondbogige nissen, bekroond door een balustrade, waarboven een achtkant met vrijstaande hoekzuilen als overgang naar de uurwerkgeleding met wijzerplaten, die een open koepel draagt, waarin het klokkenspel. De bovenste twee geledingen zijn van hout. De voorzijde van de toren aan de Markt heeft een rijk behandelde natuurstenen poort met dubbele, gebosseerde zuilen, zwikvullingen, cartouches met opschriften en een gebroken fronton. Langs de voorgevel van het Wijnhuis trappen met balustrades, die toegang geven tot de toren en de bovenverdieping van het gebouw. In de toren bevindt zich een modern carillon van de fa. Van Bergen.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Handelskantoor