Voorschoten A 4677
Benvenutolaan 8, 2253 AH te Voorschoten
Benvenutolaan 10, 2253 AH te Voorschoten

Omschrijving

Voormalige, langwerpig en deels wit en deels groen gepleisterde KOETSIERSWONING, KOETSHUIS EN PAARDESTAL aan de zuidwestzijde van de buitenplaats, onder met grijze pannen gedekt zadeldak.

In de ZO-gevel van de voormalige koetsierswoning een gevelsteen met jaartal 1856. De voormalige paardestal werd recentelijk tot woning verbouwd. De drie 6-ruitsschuifvensters van deze woning zijn van recente datum en voor de historische buitenplaats van ondergeschikte betekenis. In de ZW-gevel van de voormalige koetsierswoning twee 19e-eeuwse schuifvensters met 6-ruitsindeling en een 19e-eeuwse deuromlijsting, bestaande uit twee staande lijsten met blokmotief bekroond door een kroonlijst. Aan ZO-gevel op beganegrond-niveau een 5-ruitsvenster en in de topgevel een openslaand 4-ruitsramen. Aan daklijst topgevel geprofileerde waterborden. Aan de NW-gevel van de voormalige paardestal een houten voormalig koetshuis onder vlak zadeldak uit eind 19e eeuw met grote schuifdeur met 12-ruitsvenster in het hart van de NW-gevel en een kleinere schuifdeur met een 8-ruitsvenster ten zuidoosten hiervan; onder beide vensters een motief bestaande uit een op elkaar geprojecteerd concaaf en convex houten profiel.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.