Sassenstraat 47, 8011 PB te Zwolle

Inleiding

WINKEL met BOVENWONING met een lijstgevel uit het derde kwart van de achttiende eeuw en een Amsterdamse School winkelpui en interieur uit de periode van 1932-1934. De pui en het winkelinterieur werden door architect Fred J. de Gauw (Amsterdam) ontworpen in opdracht van de heer A. van der Waal. Aannemer J.A. Ruberg was verantwoordelijk voor de uitvoering. Het pand staat schuin op de rooilijn en maakt deel uit van een gesloten gevelwand, waarin verschillende winkels met bovenwoningen. De gevelwand is een onderdeel van het heschermd stadsgezicht van Zwolle binnen de stadsgracht. Tussen de winkel en woning is een houten betimmering toegevoegd.

Omschrijving

Boven de winkelpui zijn twee verdiepingen opgetrokken in rode baksteen Het geheel wordt afgesloten door een gootlijst op klampen. onder een schilddak met rode Hollandse pannen. De gevel waarin de winkelpui is gevat is bekleed met leisteen. Links van hef midden zijn de toegangsdeuren tot de woning en de winkel schuin geplaatst in een portiek. De houten deur naar de woning heeft kleine ruitjes. de deur naar de winkel bevat een grote ruit. Aan weerszijden van de portiek zijn de etalageruiten in houten kozijnen geplaatst. Het geheel wordt afgesloten door een samengesteld bovenlicht met liggende elementen van glas-in-lood. De rechtgesloten vensters van de woonverdiepingen zijn voorzien van bovenlichten met rechte en gebogen roeden. waarin van oorsprang glas-in-lood. Op de eerste verdieping zijn de vensters geplaatst onder driepasboogtrommels met beeldhouwwerk. De vensters op de tweede verdieping bevinden zich direct onder de gootlijst. In de winkel zijn onder meer de houten wandkasten met glazen lichtornamenten ertussen bewaard gebleven.

De winkel en bovenwoning zijn van algemeen architectuurhistorisch belang vanwege:

- de achttiende eeuwse lijstgevel de bijzondere detaillering van de gevel van de bovenwoning

- de Amsterdamse School winkelpui de gaafheid van de gevel de gaafheid van een deel van het winkelinterieur

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis