Sassenstraat 2, 8011 PC te Zwolle

Omschrijving

STADHUIS. Gebouwd midden 15e eeuw. 1821 vrijwel onherkenbaar gemoderniseerd, in 1844 achter een gevel gebracht met het voormalig Wijnhuis (1448-'49) en 1863-'67 samengetrokken met vroegere Meenthuis (1448), Raadhuis toren (1448-'52) en de school (1443-'45). De achtergevels hebben onder de pleister nog een stuk laatgotische architectuur. Raadzaal uit 1448 met balkzoldering op sleutelstukken 1447 gebeeldhouwd door mr Johan van Campen. Gotische schouw met gesmede luchters en vier muurkastjes met gesneden deurtjes 1449. Twee laatgotische kaarsenkronen, afkomstig uit de Grote Kerk. Schoorsteenstuk: laatste oordeel, uit 1606 door onbekende meester in lijst uit de tijd. Portretten van Oranjevorsten XVIIc-XVIIIc in vergulde lijsten.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl Stadhuis