Valkenbergweg 2, 8026 RK te Zwolle

Omschrijving

19e eeuwse (XIXc-d) BOERDERIJCOMPLEX, bestaande uit hoofdgebouw, waarvan het dwarsgeplaatste woonhuis jaartalankers 1878 draagt en het bedrijfsgedeelte jaartalankers 1873; oudershuis met bedrijfsgedeelte; en grote schuur. Het hoofdgebouw wordt gedekt door een rieten schilddak met 2 schoorstenen met borden (woonhuis) en een wolfdak met uilebord en schoorsteen met bord (bedrijfsgedeelte met middenlangsdeel). Het woonhuis is uitgerust met 4 licht getoogde 12-ruitsschuifvensters met luiken; onder- en bovendeur met bovenlicht; 2 liggende zoldervensters; 1,5 steens strekken boven de vensters; staafankers; vierruiters in de zijgevels; ca. 40 cm. hoge spatrand. Het bedrijfsgedeelte is uitgerust met stalvensters in de zijgevels; in de achtergevel twee mestdeuren, twee vensters met gietijzeren rondboogjes met vorktraceringen; boven alle 0,5 steens rollagen; 1 steens rollagen boven de lichtgetoogde baanderdeuren, de steunberen aan de linkerzijgevel zijn van jongere datum. Het oudershuis wordt gedekt door een rieten wolfdak met windveren langs de geveltop; is uitgerust met 1 lichtgetoogd 12 ruitsschuifvenster waarboven 1 steens strekken; strokendeuren; stalvensters met gietijzeren rondboogjes met vorktracering (boven alle 0,5 steens rollaagjes) met kleinere baanderdeur; waarboven 1 steens strekken; staafankers. De bijhorende grote schuur wordt gedekt door een rieten wolfdak en heeft een grotendeels met hout beschoten voor- en achtergevel; inrijdeuren; staldeuren en stalvensters.