Eijsden D 6180
Bij Graaf de Geloeslaan 8, 6245 AS te Eijsden
Bij Graaf de Geloeslaan 1, 6245 AS te Eijsden
Bij Graaf de Geloeslaan 3, 6245 AS te Eijsden

BALUSTRADE EN KEERMUUR MET ORNAMENTSTUKKEN.

Rode bakstenen met blokken mergelstenen verlevendigde balustrade, die het voorplein aan de zuidzijde afsluit en die dit plein aan deze zijde naar de lager gelegen boomgaard keert. De balustrade bestaat uit twee gedeelten, die elkaar ter hoogte van de aanzet van de berceau in een kwartcirkelboog tegemoet komen. Het oostelijke gedeelte van de balustrade sluit aan bij de west-vleugel van het bouwhuis. Het westelijke gedeelte van de balustrade gaat aan het westeinde van het voorplein haaks om en zet zich voort tot aan de hoofdas van de tuin- en parkaanleg. De balustrade wordt door dertien monumentale naar boven taps toelopende rechthoekige bakstenen pijlers met vlakke en rustica natuurstenen banden en rustica vakken in traveeën geleed. Aan de zuid- en westzijde wordt de overgang van de balustrade naar keermuur door een mergelstenen kordonlijst gemarkeerd. De balustrade is met getoogde hardstenen handlijsten afgedekt. De balustrade werd waarschijnlijk in de 17e eeuw opgetrokken en werd tijdens de restauratie van Kasteel Eijsden onder leiding van de Luikse architect E.M. Jamar in de jaren 1881-1886 met diverse decoratieve details verrijkt. Elk der pijlers wordt door een 18e-eeuwse buste of ornamentstuk bekroond.

Op de oostelijke balustrade van oost naar west:

- mergelstenen vaasvormig ornamentstuk;

- mergelstenen vaas met ramskoppen aan weerszijden;

- 18e-eeuwse marmeren buste van Flora, die evenals de overige drie 18e- eeuwse marmeren sculpturen afkomstig is van Kasteel Oost bij Eijsden.

Op de westelijke balustrade van oost naar west:

- 18e-eeuwse marmeren buste van Pan met panfluit in de rechter hand;

- mergelstenen vaas met ramskoppen;

- 18e-eeuwse marmeren buste van Bacchus met fruit in de naar zijn borst gerichte rechter hand. Deze buste is waarschijnlijk van dezelfde hand als de overige twee reeds genoemde bustes;

- stenen vaasvormig fruitstuk;

- stenen komvormige vaas met guirlandes;

- stenen vaasvormige fruitstuk;

- 18e-eeuwse marmeren vrouwelijke portretbuste.

De drie 18e-eeuwse marmeren bustes, die waarschijnlijk van dezelfde hand zijn, stonden in 1913 reeds ter plekke opgesteld, zoals uit een foto in het tijdschrift Buiten uit 1913 blijkt. De andere buste en overige ornamentstukken zijn nadien opgesteld.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen