Eijsden D 6180
Bij Graaf de Geloeslaan 8, 6245 AS te Eijsden
Bij Graaf de Geloeslaan 3, 6245 AS te Eijsden

TWINTIG STOEPPALEN.

Twee naar elkaar toe verlopende reeksen van tien hardstenen stoeppalen aan de Graaf Geloeslaan ten oosten van het bouwhuis, ter weerszijden van de alhier gelegen oprit. De stoeppalen zijn conisch van vorm en rusten op een vierkante sokkel, waarvan de hoeken aan de bovenzijde door middel van een omgedraaid pendentiefvormige versnijding zijn afgeschuind. De stoeppalen zijn gevat in een smeedijzeren conische huls van stijlen en banden, waaraan in een curve hangende siersmeedijzeren schakelkettingen zijn bevestigd, die de palen met elkaar verbinden.

Het verloop van de twee reeksen stoeppalen is gedeeltelijk recht, springt bij de zevende stoeppaal naar binnen en buigt in een kwartcirkelboog, met de bolle zijden naar elkaar gericht, naar de oprit af. Het ensemble van stoeppalen en smeedijzeren kettingen dateert uit het eind van de 19e eeuw.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen