Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
421744
Complexnummer
421506 - Eijsden
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82671/67
Kadastrale aanduiding
Eijsden D 6180
Bij Graaf de Geloeslaan 8, 6245 AS te Eijsden

Omschrijving

VIJVER EN FONTEIN.

Monumentale neo-barokke hardstenen vijver met uitgeschulpte rand met in het hart van de centraal aan de zijden gelegen boogvormige uitstulpingen van deze rand een wapen in een cartouche. De cartouches aan de noord- en zuidzijde bestaan uit een veld met voluten, twee vissen en een schelpmotief binnen een krans van eikeloof en omgeven de wapens van respectievelijk De Geloes en De Lannoy. Aan de oost- en westzijde respectievelijk de wapens van d'Oultremont en De Liedekerke omgeven door cartouches met vis (links) en salamander (rechts) in een krans van eikeloof.

In het hart van de vijver een monumentale fontein, bestaande uit een koperen bekken met vier op gelijke afstand van elkaar gesitueerde mascarones, op een naar onderen boogsgewijs uitzwenkende ronde voet. De voet staat op een urnvormig met acanthusbladeren versierd tussenstuk op een rechthoekige sokkel.

Vijver en fontein werden aan het begin van de 20e eeuw ter plekke aangelegd.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 421506. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen