Eijsden D 514
Bij Graaf de Geloeslaan 8, 6245 AS te Eijsden

HYDRAULISCHE POMP.

In kleine bakstenen met tongewelf overwelfde kelder onder het voorplein gesitueerde ijzeren mechanische waterpomp, die de slotgracht en fontein van water voorziet. Deze zogenaamde Belier Hydraulique Bollee werd vervaardigd en in 1908 geleverd door de firma Andre Leboeuf te Le Mans (Frankrijk) en werd enkele jaren geleden door het Etablissement Pierre Mengin (L'Hydro Pompe) te Montargis (Frankrijk) met de originele onderdelen gerestaureerd. De pomp wordt van water voorzien door een zijarm van de Voer en pompt het water naar een op de zolder van de ZW-vleugel van het bouwhuis geplaatst reservoir. Het reservoir, waarvan de hoge ligging de nodige stuwkracht oplevert, is met buizen met de fontein in het park verbonden. De pomp heeft een uitlaat in de overwelfde arm aan de ZO-zijde van de slotgracht. Voorts lopen vanuit de pomp enkele leidingen met aftoppunten door de tuin.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen