Eijsden E 1159
Graaf de Geloeslaan 10, 6245 AS te Eijsden
Graaf de Geloeslaan 12, 6245 AS te Eijsden

VOORMALIGE ZAAGMOLEN.

Voormalige zaagmolen bestaande uit een in twee delen gelede woning onder met grijze pannen gedekt zadeldak. De zuidelijke helft van de deels in baksteen en deels in mergelsteen opgetrokken woning dateert uit ca 1700. Waarschijnlijk werd in de 18e of wellicht 19e eeuw de noordelijke helft, waarvan het volume ongeveer identiek is aan het zuidelijke gedeelte, aangebouwd.

Zuidelijke helft voor(oost-)gevel: in vier traveeën gelede gevelpartij met aan de linkerzijde de eenvoudige rechthoekige toegangsdeur met erboven een oculus met 4-ruitsvenster. Rechts van de ingangsdeur drie hardstenen tweelichtskozijnen met (per kozijn) een 4-ruitsvenster. De vensters zijn van diefijzers voorzien. Aan de onderste vensters zijn tevens luiken met geschilderd zandloper motief in rood tegen een geel fond aangebracht. Op de eerste verdieping drie 4-ruitsvensters.

Linker zijgevel: beganegronds links een 6-ruitsvenster met diefijzer. In de topgevel vier kleine rechthoekige kozijnen, geplaatst in een groep van drie met een erboven in het centrum, die van oorsprong waarschijnlijk als ventilatie- en lichtopeningen dienst deden.

Achtergevel: in vier traveeen gelede gevelpartij met beganegronds rechts een eenvoudige rechthoekige deur met erboven een oculus met 4-ruitsvenster. Links drie hardstenen tweelichtkozijnen met (per kozijn) 4-ruitsvensters, die van diefijzers zijn voorzien. Rechts van de deur een hardstenen kijkspleet met in het hart een kanonsgat. Op de eerste verdieping vier 4-ruitsvensters.

Vensters en deuren van deze zuidelijke helft van de woning zijn van een omlijsting in hardsteen voorzien.

Noordelijke helft voor(oost-)gevel: centraal een aanbouw onder met grijze pannen gedekt, haaks op de gevel staand zadeldak. Deze aanbouw, het zogenaamde turbinehuis, dateert waarschijnlijk uit 1890, toen het waterrad door een turbine werd vervangen. Aan de voor(oost-)zijde van deze aanbouw een getoogde dubbele deur. In de rechtergevel een getoogd 4-ruitsvenster. Eronder, op kelder-niveau, een bouwspoor van een getoogd venster. Ter weerszijden van de aanbouw een getoogd venster met 6-ruitsindeling. Op de eerste verdieping drie getoogde 6-ruitsvensters.

Rechter zijgevel: beganegronds 3 getoogde 6-ruitsvensters. Op de eerste verdieping twee getoogde 4-ruitsvensters.

Achtergevel: aan de rechter zijde een deur en erboven op de eerste verdieping een getoogd 6-ruitsvenster.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Molen