Vledder H 1998 A9
Vledder H 1998 A5
Vledder H 1998 A3
Vledder H 1998 A6
Majoor van Swietenlaan 14, 8382 CG te Frederiksoord
Majoor van Swietenlaan 16, 8382 CG te Frederiksoord

Omschrijving

Inleiding: Markant gelegen postkantoor met dienstwoning, gebouwd omstreeks 1900 in eclectische trant (zogenoemde postkantoren gotiek met gotiserende en renaissancistische motieven) in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid (1818). Het gebouw is uitwendig zo goed als gaaf: de indeling en sobere detaillering van het woonhuis zijn in tact gebleven; een erker uit ca. 1915 die reeds een veranda verving is na 1978 afgebroken; het kantoorgedeelte is grotendeels gemoderniseerd.

Omschrijving: Uit bruin-rode baksteen opgetrokken twee verdiepingen tellend verzorgd vormgegeven gebouw op in aanleg L-vormige plattegrond waarvan de poten iets ten opzichte van elkaar verspringen; de dienstwoning is aan de achterkant toegankelijk via een aanbouw onder lessenaardak; het geheel wordt gedekt door afgewolfde schilddaken met klein overstek onder geglazuurde rode Tuiles du Nord; geglazuurde rood-aardewerken pirons; houten dakkapellen met driepasmotief; goot op bewerkte houten klossen; sierankers; banden en siermetselwerk in en rond de boogvelden in bruin-rode en strengperssteen; waterlijsten van rode geglazuurde baksteen; hardstenen plinten en vensterbanken. De zeven traveeën tellende voorgevel is regelmatig ingedeeld door getoogde T-vensters met vast kalf en 4-ruits verdeling. In de even uitspringende ingangspartij een beklampte houten paneeldeur met profielen en gotisch vierpasmotief. In de gevel, boven de oorspronkelijke brievenbus, een gaslamp. De deur- en vensterdetaillering van de overige gevels in dezelfde trant; in de rechterzijgevel op de verdieping twee blindnissen; in de linkerzijgevel enkele vensters met tralies. Waardering: Kenmerkend postkantoor uit omstreeks 1900 van algemeen belang als functioneel onderdeel van de Maatschappij van Weldadigheid (opgericht 1818).

Zie voor een toelichtende beschrijving bij ontstaan en karakter der kolonie van Weldadigheid en de aard van de bebouwing het registerblad betreffende het hoofdgebouw, Majoor van Swietenlaan 28, te Frederiksoord, bekend als Huis Westerbeek.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw