429933 - Vesting Elburg
Elburg C 546
Elburg C 559
Elburg C 388
Elburg C 392
Bij Beekstraat 50, 8081 ED te Elburg

Omschrijving

COURTINE I-II MET GOORPOORT, BRUG, KAZEMAT EN MUURRESTEN. Courtine met: - Nabij het midden van de wal de voormalige Goorpoort, thans een coupure tussen twee keermuren met schotbalksponningen. - Voor de poort over de gracht een gemetselde boogbrug met twee bogen en ijzeren leuningen, gevat in blokken natuursteen. - Aan de stadszijde, gedeeltelijk onder de brug en gedeeltelijk onder de coupure, een halfcirkelvormige gemetselde kazemat (ca. 1540) met aan de ZO-zijde drie schietgaten. De kazemat is toegankelijk via een overwelfde trap en is voorzien van twee tot boven de gronddekking opgemetselde ventilatie-schachten. - Aan de stadszijde van de Goorpoort resten van de middeleeuwse ommuring, te weten een rondeel in de as van de Smeesteeg en ca. 8 m. hoge muur ter lengte van ca. 35 m. tussen dat rondeel en de Beekstraat en idem ter lengte van ca. 20 m. tussen de Beekstraat en de Bloemsteeg. - Voorliggende gracht ter breedte van ca. 25 m. nabij de poort, oplopend tot ca. 30 m. nabij de bastions. Betrokken kadastrale percelen, Elburg nrs.: - C388 ged., C389 ged., C390 ged., C391 ged. en C392 ged. (van deze percelen slechts een strook ter breedte van ca. 1,50 m., gerekend van de grens met perceel C1555); - C1226 ged. en C1227 ged. (idem slechts een strook van ca. 1, 50 m., gerekend vanaf perceel C1229); - C1668 ged. (hiervan slechts een strook ter breedte van 5 m., gerekend van de grens met perceel C1212); - C ongenummerd ged. (Beekstraat; hiervan slechts het deel ten zuidwesten van de lijn in het verlengde van de ZW-grens van perceel C709); - en C546, C557 ged., C588, C559, C560 ged., C1077 ged., C1212 ged. en C ongenummerd ged. (Westwal).

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Omwalling