429933 - Vesting Elburg
Elburg C 537
Elburg C 539
Bij Mheenpoortstraat 6, 8081 EE te Elburg

Omschrijving

COURTINE III-IV MET MHEENPOORT, BRUG, KAZEMAT EN MUURRESTEN. Courtine met: - Nabij het midden van de wal, de voormalige Mheenpoort, thans een coupure tussen twee keermuren met schotbalksponningen. - Voor de poort over de gracht, een gemetselde boogbrug met én overspanning. - Aan de stadszijde, gedeeltelijk onder de brug en gedeeltelijk onder de coupure, een halfcirkelvormige gemetselde kazemat (ca. 1540) met aan de NW-zijde twee schietgaten. De kazemat is toegankelijk via een gemetselde trap en is voorzien van een tot boven de gronddekking opgemetselde ventilatie-schacht. Aan de ZO-zijde van de coupure, een restant van een ronde toren, toegankelijk via een gemetselde trap. - Aan de stadszijde van de Mheenpoort, resten van de middeleeuwse ommuring, te weten een rondeel in de as van de Smeesteeg en ca. 7 m. hoge muur tussen dat rondeel en de Mheenpoortstraat. Voorts op ca. 12 m. ten zuidoosten van die straat een ca. 7 m. hoge muur tot aan een rondeel in de as van de Schapesteeg, hoog ca. 12 m.; vandaar tot aan de ZO-grens van perceel C1673 fragmenten van een muur en een rondeel, beide tot oorspronkelijke hoogte aangevuld. - Voorliggende gracht ter breedte van ca. 20 m. nabij de Mheenpoort en oplopend tot ca. 30 m. nabij de bastions III en IV. Betrokken kadastrale percelen, Elburg nrs.: - C1482 ged. (hiervan slechts een strook ter breedte van ca. 1,50 m., gerekend van de grens met de percelen C622, C1671, C1394, C814 en C815); - C1484 ged. (hiervan slechts het deel tussen de percelen 1445-1481, 539-1106 en Oostwal-Noordwal); - C1488 ged. (hiervan slechts een strook ter breedte van ca. 1,50 m., gerekend van de grens met percelen C1673, C1674, C1648, C150 en C149); - C537, C539, C1106, C1108, C1445 ged., C1481 ged., C ongenummerd ged. (Noordwal) en C ongenummerd ged. (Oostwal).

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Omwalling