Winschoten H 193
Bosstraat 22, 9671 GH te Winschoten

Omschrijving

Voormalige RABBINAATSWONING, gebouwd in Moorse trant omstreeks de eeuwwisseling en deel uitmakende van het U-vormige voormalige synagogecomplex. Dit bestaat uit de ruimschoots teruggerooide reeds beschermde synagoge uit 1854 (thans in gebruik als gereformeerde kerk) en de voormalige kosterswoning annex school en slachthuis. Dit laatste gebouw, dat eveneens van omstreeks de eeuwwisseling moet dateren, is echter zo sterk verbouwd dat het niet van rijkswege is beschermd.

Relatief diep gebouw op rechthoekige plattegrond en overwegend opgetrokken uit rode strengperssteen. Het oorspronkelijk met pannen belegde schilddak en de balklagen van de verdieping ontbreken ten gevolge van een brand. De eenvoudig geprofileerde kroonlijst rust op een uitgemetseld boogfriesje. De enigszins asymmetrische voorgevel is uitgevoerd in Moorse trant en heeft hoefijzervormige vensters met in de bovenlichten gekleurd glas-in- lood; voor lateien, consoles en sluitstenen e.d. is gebruik gemaakt van (geschilderde) natuursteen. De ingangspartij met rondboogbovenlicht wordt ter hoogte van de verdieping benadrukt door een uitkragend klein balkon met gietijzeren hekje. Andere opvallende elementen zijn onder andere de consoles in de vorm van geglazuurde mannenkopjes met bolhoed (vermoedelijk joden) en het siersmeedwerk.

De detaillering van de achter- en zijgevels bestaat uit lichtgetoogde vensters van verschillend formaat en met eenvoudige roedenindeling.

Voormalige rabbinaatswoning van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- wegens de herinnering die het gebouw, samen met de eveneens beschermde voormalige synagoge, levend houdt aan de vroegere joodse gemeente van Winschoten;

- wegens de bijzondere en weinig voorkomende Moorse uitmonstering van de voorgevel;

- wegens het bijzondere en opvallende materiaalgebruik van de voorgevel;