Leeuwarden C 1319
Beijerstraat 3, 8911 HG te Leeuwarden

Omschrijving

Verzorgd vorm gegeven WINKELWOONHUIS met Neo-Renaissance winkelpui uit omstreeks 1890 en aanzienlijk oudere kern. De zijgeveltoppen zijn opnieuw opgemetseld; de detaillering van de achtergevel is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Het pand grenst met de achterzijde aan de Hoftuin.

Drie traveeën breed en drie bouwlagen tellend pand, dat is opgetrokken uit lichtbruine handvormsteen en wordt gedekt door een met blauwe pannen belegd dwarsgeplaatst zadeldak met een hoekschoorsteen; dakkajuit met hijsstang; eenvoudig geprofileerde kroonlijst; vlechtingen; sierankers; vergaarbakken op consoles.

De verdiepingen zijn regelmatig ingedeeld door T-vensters (o.a. met verticale verdeling in het bovenlicht) met hanekammen, respectievelijk een koppenlaag.

De eenvoudige Neo-Renaissance winkelpui met houten stijl- en regelwerk, slanke zuiltjes en ondiepe trapeziumvormige portiek rust op een eenvoudig bewerkte hardstenen plint.

In aanleg aanzienlijk ouder, maar wat detaillering betreft eind 19e-eeuws pand met winkelpui (ca. 1890) van algemeen belang wegens:

- de verzorgde architectonische vormgeving

- de functie van winkel-woonhuis.