Bloemendaal E 2252
Adriaan Stoopplein 8, 2051 KA te Overveen

Omschrijving complexonderdeel 4

Vrijstaand, tussen machinistenwoning en hoofdgebouw in gesitueerd ONTIJZERINGSGEBOUW, in oorsprong bestemd als ontijzeringsinrichting, en opgetrokken op rechthoekige plattegrond met een bouwlaag onder hoog, rondom licht overstekend tentdak. Bij het geschikt maken van het pand voor bewoning zijn de betonnen reinwaterkelders verwijderd. Aan beide korte zijden telkens een viertal hoge dubbele deuren met drieruits-bovenlichten. Aan beide lange zijden telkens een tiental nagenoeg vierkante bovenlichten boven de verder gesloten bakstenen gevels. Voor het overige heeft het gebouw dezelfde kenmerken als beschreven bij de complexomschrijving.

Waardering complexonderdeel 4

Ontijzeringsgebouw met bijbehorende inrichting van belang wegens karakteristieke architectuur en als historisch-functioneel onderdeel van het complex van Stoop's Bad.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie