Actualiteit gegevens: 12-02-2022

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
450029
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
9 november 1992
Kadaster deel/nr: 
82855/126
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Drenthe
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Meppel
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Meppel
X-Y coördinaat: 
209203 - 523610

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

In het oude centrum van Meppel gelegen in aanleg 17e-eeuws pand (jaartalsteen 1633) dat door de (blok)bepleistering en raamindeling uitwendig een 19e-eeuws karakter draagt; in het interieur verschillende waardevolle 17e-, 18e en 19e-eeuwse (bouw)onderdelen. Het pand lag eertijds aan de in 1952 gedempte Groteoever.

Inclusief kelder vier bouwlagen tellend gebouw op trapeziumvormige plattegrond, opgetrokken uit gepleisterde rode baksteen en gedekt door een met rode pannen belegd zadeldak tussen tuitgevels, waarvan het oostelijke dakschild plaatselijk is verhoogd; staaf- en sierankers. In de met een blokbepleistering afgewerkte westgevel drie keldervensters, drie T-ramen en een deur met houten trapopgang op de eerste verdieping en drie T- ramen op de tweede verdieping; in de eveneens met een blokbepleistering afgewerkte zuidgevel een keldervenster en een deur, twee 6-ruitsschuiframen op de eerste en een dito raam op de tweede verdieping; 12- ruitsschuifraam in de tuitgevel met hijsbalk; de vlakgepleisterde zuidgevel is, behoudens een smal T- raam, blind.

Inwendig zijn van belang de grotendeels nog uit 1633 daterende hoofdstructuur en de kapconstructie met gehakte telmerken (strepen en ovalen) en vliering; voorts onder meer: het gewelf van de oorspronkelijke stookplaats in de kelder; de gang met vloertegels van Naamse steen (zijde zuidgevel), op de eerste verdieping een 19e-eeuwse schouw met roodkleurige marmeren mantel en 18e-eeuwse witte en blauw gefigureerde tegels; op de tweede verdieping een vermoedelijk 19e-eeuwse bedstede (waaraan de deuren ontbreken) en houten lambrizering; op de zolder eveneens een bedstede en een (ton)gemak.

Woonhuis met jaartalsteen 1633 van architectuur- en bouwhistorisch belang wegens - de ouderdom van het huis - de grotendeels nog aanwezige hoofdstructuur uit 1633; - de gevelsteen van 1633; - de aanwezigheid van een aantal belangrijke 17e-, 18e- en 19e-eeuwse interieuronderdelen. - wegens de karakteristieke ligging nabij enkele beschermde monumenten in het nu grotendeels gemoderniseerde oude centrum van Meppel

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
MeppelA3134