Abstede D 6233
Abstede D 6234
Abstederdijk 188 A, 3582 BV te Utrecht
Abstederdijk 188 B, 3582 BV te Utrecht
Abstederdijk 188, 3582 BV te Utrecht

Boerderij "Het kerkehuis", huis "De Bras".

Van oorsprong 16e eeuwse boerderij, bestaande uit een vroeg negentiende eeuws dubbel-woonhuis aan en evenwijdig met de straat en een schuurgedeelte aan de achterzijde.

De halleboerderij gaat in zijn oorsprong terug tot de 16e eeuw voor wat betreft het bedrijfsgedeelte, dat in 1978 werd afgebroken en in 1983 herbouwd in oude vorm. In deze schuur is van ongeveer 1600 tot 1715 de schuilkerk "De Statie onder het Kruis" gevestigd geweest, die, na haar verplaatsing naar de Oudegracht, de voorloper werd van de Martinuskerk aan de Oudegracht.

In 1811 werd het woonhuisgedeelte vernieuwd, dat eind 19e eeuw werd uitgebreid tot het huidige dubbel-woonhuis.

De boerderij is als geheel van bouwhistorisch en -als schuilkerk- van groot historisch belang en tevens karakteristiek voor het voormalige hoveniersgebied langs de Minstroom.