Abstede D 5094
Abstede D 5093
Abstederdijk 180 A, 3582 BV te Utrecht

Omschrijving

19e eeuwse eenlaagse woning onder tentdak, met bijbehorend hovenierserf en schuren, gelegen aan de Minstroom.

De bebouwing van dit markante hovenierserf heeft zijn zwaartepunt aan de Minstroom en is via een oprit bereikbaar vanaf de Abstederdijk. De woning op bijna vierkant grondplan bestaat uit een kelder, een bouwlaag onder mansarde tentdak met aan de achterzijde een wolfseind. De ingang is aan de voorhof aan de zijde van de Abstederdijk, deze ongepleisterde voorgevel is drie traveeën breed onder eenvoudige gootlijst. De indeling is vrij willekeurig terwijl die van de achtergevel, gelegen vlak bij de Minstroom en in het oog springend vanaf de Zonstraat, architectonisch zorgvuldiger is uitgewerkt als ware dit de voorgevel. Het is eveneens een ongepleisterde lijstgevel, twee bouwlagen suggererend, en oogt als drie vensters breed. De middelste zijn echter blind en wit gepleisterd. Van de Minstroom af gezien links een kelderlicht, rechts een stichtingssteen: 1875. De ongepleisterde gevel links heeft nu twee vensters, een derde is dichtgezet. De lijstgevel rechts is ingebouwd door een eenvoudige aanbouw onder lessenaarsdak. Aan de voorhof grenst rechts een kleine schuur van een laag onder zadeldak met de nok loodrecht op de Abstederdijk, tussen topgevels met windveren en eenvoudige nokversiering. Ervoor bevindt zich een aanbouw onder plat dak. Tegenover de woning ligt nog een schuur die van belang is voor het omsloten karakter van de voorhof. Abstede was vanouds een hoveniersgebied, vlak bij de oude stad gelegen langs een oude weg (de Abstederdijk) en een oude waterloop (de Minstroom). De omgeving van Abstederdijk 180A/180B is een der gaafst bewaard gebleven delen hiervan. Terwijl de nabij gelegen boerderij Abstederdijk 188/190 een voorbeeld is van een erf met de bebouwing langs de weg, geeft Nr.180A/180B het beeld van het naar de waterloop verschoven zwaartepunt.

Het pand is met zijn gehele erf met aan- en bijgebouwen van zeer groot historisch belang als zeldzaam en gaaf voorbeeld van een hovenierswoning met erf in een oud tuindersgebied, tevens van belang en bepalend voor het beeld van het gebied.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Praktijkwoning
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)