Utrecht C 8996
Haverstraat 20, 3511 NC te Utrecht
Haverstraat 20 A, 3511 NC te Utrecht
Haverstraat 20 B, 3511 NC te Utrecht

Omschrijving

17e eeuws pand, waarschijnlijk van oudere oorsprong, met lijstgevel, bestaande uit drie bouwlagen en een kelder en een kap evenwijdig aan de straat.

Een in de Haverstraat opvallend pand vanwege zijn brede opzet en de kap die evenwijdig aan de straat loopt. Deze opzet gaat waarschijnlijk terug op een middeleeuwse oorsprong van het huis. Hierop wijzen ook de straatkelders die na de verbreding van de Haverstraat ontstaan zijn. Bij deze verbreding in 1644 is het pand grotendeels vernieuwd en deze 17e eeuwse opzet heeft het huis voor een groot deel nu nog. Onder andere in de samengestelde balklagen met sleutel-stukken en in een spiltrap met ingesneden leuning, gelegen in een aanbouw achter het huis met een, mogelijk van oorsprong, traptorenachtig karakter.

Het pand is van bouwhistorisch belang en bepalend voor het historisch straatkarakter.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis