Utrecht A 4174
Lange Lauwerstraat 32, 3512 VK te Utrecht

Omschrijving

Van oorsprong middeleeuws huis met een ingezwenkte topgevel met houten kroonlijst uit de eerste helft van de 19e eeuw. Het pand bestaat uit een bouwlaag, een kelder en een kap loodrecht op de straat.

Het middeleeuwse huis vertoonde reeds de vrij brede opzet met rechts een overbouwde gang en de structuur van kelder, een bouwlaag en kap. In de 17e eeuw is de oorspronkelijke houten voorgevel grotendeels vervangen door een stenen. Bij deze verbouwing heeft men tevens getracht meer ruimte in het huis te scheppen. Hierdoor is een interessante structuur van hangkamers en tussenverdiepingen ontstaan. Tevens is de kap aan de linkerzijde, met behoud van de middeleeuwse constructie, opgehoogd.

Rond 1800 werd de houten pui vervangen door een gecombineerde winkel/woonhuispui. Enige tijd later is de topgevel, die met zijn houten kroonlijst het enige resterende exemplaar in Utrecht is, aangebracht.

Het pand is van bouwhistorisch belang vanwege de vele bouwkundige constructies en onderdelen uit de verschillende bouwperiodes en tevens van belang als markant gelegen huis dat bepalend is voor het historisch straatkarakter.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis