Utrecht C 5598
Utrecht C 5597
Visscherssteeg 11, 3511 LW te Utrecht
Visscherssteeg 13, 3511 LW te Utrecht

Omschrijving

Middeleeuws "complex" huis van bescheiden formaat, bestaande uit een voor en achterhuis met twee bouwlagen en een kap. Het achterhuis heeft een kelder.

Het gebied rond de Springweg had van oorsprong een voornaam karakter. Dit allure ging verloren, waarna het lang door een bescheiden karakter werd gekenmerkt. Visscherssteeg 11/13 behoord nog tot het tijdperk van de allure.

Het voorhuis is drie vakken breed met middeleeuwse moer- en kinderbalklagen. Zowel op de beganegrond als op de verdieping zijn peerkraalsleutelstukken aanwezig. Een uitzondering hierop vormen de sleutelstukken aan de voorzijde op de verdieping die rond 1600 zijn vervangen. Iets verschoven ten opzichte van het voorhuis staat het twee vakken diepe achterhuis. Dit deel is onderkelderd, waardoor de vloeren ongeveer een halve meter hoger liggen dan die van het voorhuis. Ook hier zijn de middeleeuwse balklagen bewaard gebleven.

De zadeldaken, met middeleeuwse spanten, zijn gevat tussen topgevels.

De gepleisterde voorgevel heeft een niet meer oorspronkelijke indeling, wat een gevolg is van de splitsing in twee of meer woningen. De vensters in de voorgevel zijn 19e eeuws.

Visscherssteeg 11/13 is van groot bouwhistorisch belang in de ontwikkeling van het "complex" huis en van bouwhistorisch belang in de ontwikkeling van het Springweg gebied.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis