Lauwerecht C 4921
Bemuurde Weerd W.Z. 6, 3513 BH te Utrecht

Omschrijving

Diep 17e eeuws huis, bestaande uit twee bouwlagen, een kelder en een kap met de nok loodrecht op de straat.

De Bemuurde Weerd is een in de middeleeuwen ontstane ommuurde voorstad rond een sluizencomplex in de rivier de Vecht. De voornaamste bebouwing stond aan de wegen langs de rivier. Bemuurde Weerd W.Z. 6 is een goed voorbeeld van een dergelijk tamelijk groot huis. In de huidige vorm is het voornamelijk 17e eeuws, doch het dateert in oorsprong uit de middeleeuwen. De gepleisterde voorgevel is een tot lijstgevel verbouwde trapgevel, oorspronkelijk met houten onderpui.

De puibalk is mogelijk nog aanwezig, wat tot uiting komt in een doorlopende lijst boven de beganegrondvensters. Boven de verdieping zijn de 17e eeuwse sier-muurankers van de strijkbalk aanwezig. De linker zijgevel aan de Raamsteeg bevat aan de achterzijde twee 19e eeuwse kozijnen met luiksponning en op de verdieping een geprofileerd 18e eeuws kozijn. De achtergevel is een afgetopte tuitgevel. Ook de rechter zijgevel is vrijstaand aan een poortje naar het achterterrein.

Inwendig is de constructie, zowel balklagen als kap, vrij compleet.

Het huis is bouwhistorisch zeer belangrijk in de ontwikkeling van het woonhuis buiten de stad.