Lauwerecht C 9499
Lauwerecht C 9500
Lauwerecht C 4644
Hogenoord 8 A, 3513 GX te Utrecht
Hogenoord 8, 3513 GX te Utrecht
Hogenoord 9, 3513 GX te Utrecht

Omschrijving

Vroeg 19e eeuws boerderij van het T-huis type, bestaande uit een eenlaags woonhuis, een deel, twee stenen schuren en een houten schuur.

Langs de Hogenoord ontstond al in de middeleeuwen lintbebouwing, veelal wisselende functies bevattend.

Hogenoord 8, 8A en 9 is een voorbeeld van de kleinschalige agrarische bebouwing langs de rivier de Vecht. Het voorhuis bestaat uit een opkamer, waaronder een kelder, en een zijkamer. De kap loopt over de deel door.

De frontgevel is in de 19e eeuw verbouwd tot een over de volle breedte doorlopende lijstgevel. In de ongepleisterde gevel bevinden zich de oorspronkelijke schuifvensters. De linker twee ramen missen de roedeverdeling.

De constructie van het gebouw is vrijwel intact.

Het perceel met opstallen is van historisch belang in de buitensteedse ontwikkeling met betrekking tot de stad.