Utrecht B 4962
Herenstraat 42, 3512 KE te Utrecht

Omschrijving

Zeventiende eeuws pand bestaande uit voorhuis van twee bouwlagen met lijstgevel met zadeldak evenwijdig aan de straat, gelegen op de hoek van de Jeruzalemstraat, waaraan een achterhuis met lijstgevel, bestaande uit twee bouwlagen met lessenaarsdak.

Het 17e eeuwse voorhuis heeft een gepleisterde lijstgevel met blokverdeling, drie vensters breed op de verdieping. De gepleisterde tuitgevel links is blind. Het voorhuis is evenals Herenstraat 44, een bescheiden 17e eeuws pand in vergelijking met de veel forsere tijdgenoten die daarna volgen.

Het achterhuis is van oorsprong vermoedelijk een zelfstandig dwarshuis geweest, gericht op de Jeruzalemstraat, van twee bouwlagen met een zadeldak, later gewijzigd in een lessenaarsdak, evenwijdig aan de Jeruzalemstraat.

De lijstgevel heeft op de begane grond slechts een deur links, op de verdieping slechts een venster rechts.

Boven de verdieping ligt een samengestelde balklaag met drie zeer ongelijke vakken; 210 cm, 250 cm en links een vak van 100 cm met een spiltrap van begane grond tot zolder. Een rijk 17e eeuws sleutelstuk is in zicht.

Op zolder bevinden zich in de tussenmuur met het voorhuis twee kaarsnissen onder keperboog.

Het pand is een beeldbepalend hoekpand, van belang voor zowel de Herenstraat als de Jeruzalemstraat, en van bouwhistorisch belang.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)