Utrecht B 4398
Jeruzalemstraat 15, 3512 KW te Utrecht

Omschrijving

Zeventiende eeuws pand van twee bouwlagen met schilddak met de nok loodrecht op de rooilijn. Rechts een overbouwde toegang naar een voormalige schuilkerk.

Van de lijstgevel rust de goot op een lijst van geprofileerde baksteen met een zwaar natuurstenen middenblok dat aan de binnenzijde fungeert als console voor de inpandige muurplaat. De gevel is op de verdieping vier vensters, onder segmentbogen, breed. Op de begane grond is links een dubbele deur, in het midden twee vensters, rechts een poortje naar het achterom dat fungeerde als toegang naar de 17e eeuwse schuilkerk van de Heilige Augustinus, die op het binnenterrein lag.

De achtergevel is een lijstgevel van twee lagen, drie vensters breed en blind terugwijkend t.p.v. het achterom. De rechter zijmuur is de middeleeuwse muur van het verdwenen rechter buurpand, waarin Jeruzalemstraat 15 ingebalkt is.

Dat pand was minder diep, waardoor het achterom ook niet verder overbouwd is dan middels het inbalken mogelijk was.

De begane grond heeft naast het achterom twee kamers achter elkaar en links vooraan een brede gang (waarvan later de ruimte voor de trap naar de bovenwoning is afgescheiden). Links een doorgang vrijlatend sluit bij de tussenmuren de plaats aan waar zich de spiltrap bevond. Het stenen deel van de trap naar de kelder is nog aanwezig. Slechts de voorkamer is onderkelderd, gedekt door een tongewelf loodrecht op de straat.

Zowel boven de begane grond als de verdieping ligt een enkelvoudige balklaag evenwijdig aan de rooilijn, met 17e eeuwse sleutelstukken. De verdieping heeft een eenvoudige schouw boven het achterom tegen de achtergevel. Het schilddak rust op twee spanten van twee jukken met geschoorde makelaar en twee spanten die hun bovenste juk verloren hebben. Het tweede spant staat niet op een balk maar (rechts) op een console van de zelfde vorm als de sleutelstukken. Het middelste vak is beduidend dieper dan de andere, voor de vliering op hangbalken is in het midden een ruime hijsmogelijkheid geschapen door middel van ravelingen tussen de jukbalken.

Het pand is van bouwhistorisch belang, bepalend voor het historisch straat-karakter en van belang vanwege de hierin opgenomen toegang naar de schuilkerk.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw