Utrecht C 1915
Lijnmarkt 47, 3511 KG te Utrecht

Omschrijving

In aanleg een diep middeleeuws huis, tegenwoordig bestaande uit een voorhuis en een achterhuis. Het voorhuis heeft drie lagen en een kap. Het achterhuis heeft twee bouwlagen en een kap.

De Lijnmarkt kan gezien worden als voortzetting van de Oudegracht. Oorspronkelijk stonden er ook huizen met kelders onder de straat. Lijnmarkt 47 lijkt van oorsprong een vrij groot grachtenhuis te zijn, hoewel het doorlopen van kelders niet aan te tonen is. De kelders en de zijgevels behoren nog tot het middeleeuws huis. Aan het eind van de 17e eeuw of het begin van de 18e eeuw is het huis ingrijpend verbouwd tot het huidige. Hiertoe behoren de lijstgevel aan de voorzijde en de achtergevel. In de 18e eeuw werd op enige afstand van het voorhuis een achterhuis gebouwd. De overgebleven binnenplaats werd in de 20e eeuw volgebouwd.

Het voor- en achterhuis zijn belangrijk als middeleeuws huis vanwege de plaats in de ontwikkeling van de Lijnmarkt en bouwhistorisch vanwege grote delen van het complex.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)