Utrecht B 4423
Oudekamp 7, 3512 KG te Utrecht

Omschrijving

Pand van middeleeuwse oorsprong, bestaande uit twee bouwlagen, een kelder en een kap evenwijdig aan de straat. Dwars hierop staat een achterhuis met eveneens twee bouwlagen en een kap loodrecht op de straat. De achtergevel is een tuitgevel. Links van het pand bevindt zich een steeg.

Het betreft hier een van oorsprong breed middeleeuws huis. In de 16e eeuw werd dit huis met een beuk naar achter toe uitgebreid en werd het tevens voorzien van scheidingswanden. In de 17e eeuw is dit huis in twee afzonderlijke panden gesplitst, Oude Kamp 7 en 5. Bij deze 17e eeuwse verbouwing is tevens de achterste beuk naar achter toe uitgebreid, waardoor de lengte-as van het huis negentig graden gedraaid is. Het voorhuis is in gebruik geweest als koetshuis, hierop duidt ook nu nog de brede inrij deur.

Het pand is van bouwhistorisch belang vanwege de vele bouwsporen uit zijn gehele geschiedenis en tevens bepalend voor het historisch straatkarakter.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)