Utrecht B 4702
Pieterskerkhof 7, 3512 JR te Utrecht

Koetshuis en tuinhuis behorende tot het claustrale erf van Kromme Nieuwegracht 43.

Het pand bestaat uit een koetshuis, een tuinhuis en een verbindingsdeel. Het koetshuis onder zadeldak evenwijdig aan de rooilijn, ongeveer 10 meter breed en 7 meter diep, dateert uit de 18e eeuw en heeft als voorgevel aan het Pieterskerkhof een lijstgevel met tweestel grote inrijdeuren. Het linker gaf toegang tot de paardestal, het rechter tot het koetsruimte, die aan de tuinzijde open was. Recent is in de voorgevel een extra deur aangebracht. Het zolderluik diende voor de hooizolder die zich over de volle breedte van het pand uitstrekte. Het laat 18e eeuwse huis of vroeg 19e eeuwse tuinhuis, aan de oostzijde in de tuin los van het koetshuis gebouwd, heeft grote empirevensters, waarvan er rechts aan de tuinzijde een overhoeks geplaatst is.

De ruimte tussen koetshuis en tuinhuis was later op eenvoudige wijze overdekt.

Bij de recente restauratie is zijn koetshuis en tuinhuis in wezen gerespecteerd, al kreeg het tuinhuis een glazen opbouw, en is het tussendeel vervangen door nieuwbouw in twee lagen.

Het pand is van bouwhistorisch belang en in samenhang met Kromme Nieuwegracht 43 van groot belang als zeldzaam voorbeeld van de compleet bewaard gebleven opzet van een claustraal erf. Tevens van belang voor het historisch karakter van het Pieterskerkhof.

Het pand wordt ook genoemd in de redengevende omschrijving van het op de Rijksmonumentenlijst geplaatste pand Kromme Nieuwegracht 43. De daar vermelde kadastrale informatie is echter niet juist.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis