Utrecht B 5343
Schalkwijkstraat 22, 3512 KS te Utrecht

Omschrijving

Kamerwoning onder zadeldak evenwijdig aan de rooilijn, deel uitmakend van de Kameren van Jan van Campen; kamer nr. 9.

De niet onderkelderde kamerwoning heeft een lijstgevel met rechts een deur met bovenlicht met roedeverdeling en links een 18e eeuws schuifvenster met roedeverdeling. De achtergevel is sinds 1645 grotendeels ingebouwd door Nieuwe Kamp 17, in het resterende geveldeel heeft het pand een deur met bovenlicht. De rechter gevel, oorspronkelijk blind, heeft nu achteraan een venster.

De beganegrond heeft een samengestelde balklaag met een moerbalk loodrecht op de rooilijn. Een tussenmuur verdeeld de ruimte in de diepte in tweeën.

De trap naar de zolder bevindt zich rechts vooraan.

In 1574 vermaakte Jan van Campen zijn huis (ten oosten van de latere Nieuwe Kamp) met 13 kameren aan het toen nog jonge Leeuwenberg-gasthuis dat aan de overzijde van de straat ligt. Het gasthuis beheerde het complex als vrijwoningen. Hiervan resteren Schalkwijkstraat 6 - 22 (even), waarbij nummer 10 ontbreekt, en Nieuwe Kamp 17. Laatst genoemd pand werd in 1645 gebouwd ter vervanging van een van de twee kameren die toen gesloopt werden voor de aanleg van de Nieuwe Kamp. Het werd "herbouwd" in de tuin van Schalkwijkstraat 22, dat daardoor niet alleen geen tuin maar ook geen buitenplee meer heeft.

Schalkwijkstraat 18, 20 en 22 zijn wat lager dan het westelijk deel van de rij.

Het pand is van bouwhistorisch belang en als vrijwoning van historisch belang. Tevens is het mede bepalend voor het historisch straatkarakter van zowel de Schalkwijkstraat als de Nieuwe Kamp.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis