Utrecht A 3614
Voorstraat 25, 3512 AH te Utrecht

Omschrijving

Zeventiende eeuws hoekpand van twee bouwlagen met zadeldak loodrecht op de Voorstraat, in gebruik gesplitst geweest in een deel aan de Voorstraat, geheten "Guldeberch", en het achterhuis aan de Kleine Slachtstraat, geheten "Silverberg".

Hoekpand, georienteerd op de Voorstraat, heeft als achterhuis Kleine Slachtstraat 1, en heeft twee bouwlagen met zolder en vliering onder zadeldak met wolfseind aan de voorzijde en een tuitgevel achter.

Het pand heeft samengestelde balklagen van vijf vakken diep. In het tweede vak is links een linksdraaiende spiltrap.

De lijstgevel aan de Voorstraat was oorspronkelijk een getrapte halsgevel met klauwstukken, bekroond door een segmentvormig fronton. De top, met een venster is gesloopt, het zadeldak is daarbij afgewolfd. De rest van de gevel is als lijstgevel bewaard gebleven en is drie vensters breed op de verdieping en twee vensters op zolderniveau. De houten winkelpui met centrale ingang heeft consoles met dierkoppen, vermoedelijk wijzend op een vroegere functie als slagerij.

De naam van het voorhuis blijkt uit de gevelsteen; Guldenberg. Deze steen vervangt een eerder exemplaar, "Dit is in den Guldenberch".

Het achterhuis, dat kennelijk al vroeg zelfstandig gebruikt werd met zijn ingang aan de Kleine Slachtstraat, draagt de genoemde gevelsteen uit 1558 die de voorgevel sierde. Voorheen zat hier een gevelsteen met een afbeelding van een berg en het onderschrift De Silverberg. Het jaartal 1558 kan op een oudere oorsprong van het pand wijzen. Aan de Kleine Slachtstraat lag in de 17e eeuw een Pothuis.

Het pand is van bouwhistorisch belang, zeer markant gelegen en draagt, ook door zijn gevelsteen, zeer bij aan het straatkarakter.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)