Lauwerecht C 6393
Lauwerecht C 6606
Lauwerecht C 5783
Weerdsluis Bemuurde Weerd O.Z., Utrecht

Omschrijving

Complex van sluizen met kolk, sluisdeuren met handbediening en leuningwerk, kademuren en draaibare voetgangersbrug.

Rond 1554 werd op deze plaats reeds een schut- of schotdeur aangebracht om de waterstand binnen de stad te kunnen regelen.

Rond 1613 werd hiervoor in de plaats een echte schutsluis aangelegd, een project waarvoor Lieven de Key wordt aangetrokken. Deze sluis regelt niet alleen de stadswaterhuishouding maar maakt ook deel uit van een militair inundatiesysteem.

Als in 1821 besloten wordt de waterweg van Amsterdam naar Vreeswijk te verbeteren, moet ook de Weerdsluis verbreed en verdiept worden en hiermee krijgt de sluis, zijn huidige verschijningsvorm.

Nog steeds zorgt de sluis voor, het waterpeil in de Utrechtse grachten en hiermee is zij de pendant van de sluis te Vreeswijk.

Het complex is van historisch belang en tevens van belang als voorbeeld van een monument van bedrijf en techniek.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C)