Abstede B 6509
Biltstraat 172, 3572 BP te Utrecht
Veeartsenijstraat 35, 3572 BT te Utrecht
Veeartsenijstraat 37, 3572 BT te Utrecht
Veeartsenijstraat 31, 3572 BT te Utrecht

Fabrieksgebouw uit 1813, bestaande uit twee bouwlagen, een kap met mazanino en kelders.

Het pand is gebouwd bij de oprichting van een katoendrukkerij in 1813 door de gebroeders Pottner en Quincke op het aan de Biltstraat gelegen landgoed Gildestein.

Het fabrieksgebouw heeft een U-vormige plattegrond met de open zijde gericht op de Biltse Grift. Het is volledig op conventionele wijze opgezet met houten balklagen. Dit in tegenstelling tot de engelse praktijk in die periode, waar in het algemeen van gietijzeren constructies gebruik gemaakt werd.

De kelder werd gezien de ramen aan de voorzijde kennelijk ook als werkruimte gebruikt. Aan de achterzijde heeft de kelder vanwege de helling van het maaiveld het karakter van een souterrain.

De totale bouwconstructie uit 1813 is vrijwel onveranderd aanwezig. Aan de voorzijde zijn echter de ramen vernieuwd. De kozijnen zijn, met de duimen van de buitenluiken, nog aanwezig. Aan de achterzijde is een aantal ramen nog voorzien van de originele roedeverdeling. Door de sterke concurrentie, uit vooral Engeland, is het bedrijf reeds in 1821 opgeheven. Het terrein is werd gekocht door het Rijk, voor de oprichting van de Rijks Veeartsenijschool. In deze functie zijn in de 19e en 20e eeuw enige kleine verbouwingen zoals de toevoegingen van de lage aanbouwen aan de Biltse Griftzijde.

Het complex is zowel kunsthistorisch als industriehistorisch van groot belang als zeer vroeg fabrieksgebouw.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie