Utrecht B 333
Brigittenstraat 6, 3512 KK te Utrecht

Omschrijving

Goed bewaard 17e-eeuws huis van oorspronkelijk twee (nu drie) bouwlagen, rechts op verhoogde kelder gelegen, met oorspronkelijke interieurdetails.

Het drie vakken brede huis heeft onder zijn samengestelde balklaag consoles met onder andere forse olief bewaard en rond de schouw een rijk geprofileerde lijst. De twee rechter vakken liggen, een meter verhoogd, op een half bovengrondse kelderkeuken met ramen naar de straat. Deze kelderkeuken heeft een enkelvoudige balklaag van vier balken evenwijdig aan de straat, waartussen troggewelfjes.

Het linker vak is, ook in de kelder, dieper gelegen en heeft daar een onafhankelijke enkelvoudige balklaag, eveneens evenwijdig aan de straat. Hiervoor is nog een onafhankelijk keldertje gelegen.

Het linkervak van het pand bevat achterin de originele spiltrap die enkele treden boven kelderniveau begint (zonder leuning in de spil). Op de beganegrond leiden enkele treden naar een klein bordes, dat aansluit op het niveau van de twee rechter vakken. Vanaf dit bordes leidt de trap, met geprofileerde treden en ononderbroken uitgestoken leuning in de spil, linksdraaiend naar de voormalige zolder waar de bekroning de vorm van een gedrongen spitse knop heeft. De trap heeft nog de omtimmering die de ronde vorm volgt en de hoek linksachter op de beganegrond is benut als kast- en toiletruimte.

De zolder is later uitgebouwd tot tweede verdieping, waarboven een nieuwe kap evenwijdig aan de straat.

Het pand is van grote bouwhistorische waarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)