Utrecht C 1366
Buurkerkhof 9, 3511 KC te Utrecht

Een middeleeuws pand van momenteel drie, oorspronkelijk twee, bouwlagen op een hoge kelder.

Oorspronkelijk vormde dit vier vakken diepe pand samen met het achterhuis Zadelstraat 31 een bijzonder groot huis onder een fors zadeldak. Dit dak was als schilddak nog aanwezig toen rond 1900 de zolder werd uitgebouwd tot een tweede verdieping.

Samen met Zadelstraat 31 vormde dit, huis het grootste middeleeuwse pand tussen Buurkerkhof en Zadelstraat. Qua eigendom was het in de middeleeuwen reeds gesplitst. De middeleeuwse bestemming van het gebouw is niet bekend.

De samengestelde balklagen zijn in ieder geval boven de verdieping van Buurkerkhof 9 aanwezig, compleet met gemenageerde sleutelstukken met een groef overdwars aan de onderzijde. Merkwaardig is dat bij alle exemplaren hetzelfde neuslijstje op de zijkant van de peerkraal wordt omgezet.

De voorgevel is twee traveeën breed, behalve op de hoge beganegrond waar drie traveeen zijn. Voor de deur is een trapje van vijf treden.

Het pand is van bouwhistorisch belang.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)