Utrecht A 3555
Ganzenmarkt 24, 3512 GE te Utrecht

Een voor het eerst in 1319 vermeld pand, tegenwoordig bestaande uit vier bouwlagen.

Het pand behoord van oorsprong tot het type "weergangshuis", dat buiten dit pand alleen langs de Oudegracht voorkomt. In een Charter van 1319 wordt de ligging aan de Oudegracht genoemd, hetgeen kan samenhangen met een restant rivierloop ter plaatse van de Ganzenmarkt.

Hoewel het karakter tegenwoordig wordt bepaald door de vroeg 19e eeuwse voorgevel met lijst en recente onderpui, waarmee het pand gekoppeld wordt met Ganzenmarkt 26, is er van de waarschijnlijk 13e eeuwse opzet nog veel aanwezig in muurwerk en balklagen.

Op de derde verdieping (in 1917 is de kap vervangen door een plat dak) is nog de aanzet van de weergang aanwezig, met de helft van de borstwering. Eveneens in 1917 is een deel van de eiken balklagen vervangen, waarbij in circa 1530 beschilderde balkdelen met rijmpjes, acanthus ranken, figuren te paard en vogels tevoorschijn kwamen. Deze zijn nog aanwezig in het Centraal museum te Utrecht.

De achtergevel heeft een nogal ongewone indeling hoewel de plaatsing van de kozijnen wel oorspronkelijk is.

Het pand is zowel historisch als bouwhistorisch van belang als een van de weinige buiten de Oudegracht voorkomende "Oudegracht-huizen".

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)