Utrecht C 2061
Haverstraat 6, 3511 NC te Utrecht
Haverstraat 6 bis, 3511 NC te Utrecht

Omschrijving

In oorsprong tweelaags middeleeuws huis, thans bestaande uit drie bouwlagen met kelder en een kap loodrecht op de straat. Bij de verbreding van de Haverstraat in 1644 werd het huis aan de voorzijde ingekort en aan de achterzijde uitgebreid. Belangrijke delen van het middeleeuwse huis met eiken moer en kinderbalklagen met gotische sleutelstukken zijn bewaard gebleven.

Van de 17e- en 18e eeuwse verbouwingen dateren diverse bouwdelen, waaronder een merkwaardige insteek verdieping op de beganegrond met een trap, kasten en dergelijke en een 19e- begin 20e eeuwse schouw op de verdieping. Rond het midden van de 19e eeuw werd het huis met een tweede verdieping verhoogd en voorzien van een nieuwe voorgevel met dorische pilasters in de trant van Zocher, vergelijkbaar met de bebouwing aan de Van Asch van Wijckskade.

Het pand is van bouwhistorisch, architectonisch en historisch belang.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)