Utrecht A 4021
Utrecht A 4026 A1
Jacobijnenstraat 22 A, 3512 TH te Utrecht
Jacobijnenstraat 22 B, 3512 TH te Utrecht
Jacobijnenstraat 16, 3512 TH te Utrecht
Jacobijnenstraat 18, 3512 TH te Utrecht

Omschrijving

Dit adres bevat twee bouwdelen, te weten het ondiepe pand aan de Jacobijnenstraat en een zeer brede achterbouw die zich ook achter de buurpanden voortzet.

Jacobijnenstraat 16 is een pand van twee bouwlagen met opmerkelijk fors schilddak met de nok loodrecht op de straat. De gevel uit de 17e eeuw heeft een eenvoudige brede kroonlijst. De gevel is op de verdieping twee traveeën breed en heeft op de begane grond een vier traveeen brede forse houten pui (vermoedelijk 18e eeuws). Voor de deur, rechts van het midden gelegen, bevinden zich twee treden. Boven de pui bevindt zich een gevelsteen met de afbeelding van een vliegende engel die twee wapenschilden draagt. De brede achterbouw uit de 16e eeuw, met aan de oostzijde een trapgevel, is twee lagen hoog en heeft een grote kap op eiken krommers met rondhouten sporen. De functie van dit opmerkelijke bouwdeel, ca 5 bij 16 meter groot, dat achter de belendingen doorloopt, is nog duister. De relatie met Jacobijnenstraat 16 is wel zeker, onder andere omdat van dat pand het hoge schilddak aangekapt is aan het loodrecht hierop staande zadeldak van de achterbouw. De achterbouw heeft een reeks van ramen op het noorden.

Jacobijnenstraat 16 en zijn achterbouw zijn van belang uit bouwhistorisch en uit historisch oogpunt.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)