Utrecht B 2687
Jeruzalemstraat 17, 3512 KW te Utrecht

Een 17e eeuws huis met twee bouwlagen, kelders en een kap met de nok loodrecht op de straat.

De Jeruzalemstraat dankt haar naam aan het Regulieren- of Jeruzalemklooster. In 1632, na de afbraak van het klooster, werd het mogelijk de erven aan de westzijde van de straat te bebouwen met woonhuizen. Ook Jeruzalemstraat 17 behoorde tot die bouwactiviteiten.

Het huis heeft op de beganegrond aan de achterzijde een soort opkamer boven een kelder. De kelder onder het voorhuis is veel lager. De enkelvoudige balklagen hebben 17e eeuwse consoles. In de 18e of 19e eeuw zijn de gevels van hun top ontdaan, waardoor ook enige verbouwingen aan de kap noodzakelijk werden. De oorspronkelijke onderpui in de voorgevel is gerestaureerd.

Het pand is bouwhistorisch van belang, maar bovenal is het belangrijk als onderdeel van de bouwactiviteiten (als gevolg van de sloop van het Regulierenklooster) na de reformatie.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)