Utrecht B 3724
Jeruzalemstraat 20, 3512 KX te Utrecht

Omschrijving

Een 17e eeuws voorhuis met twee bouwlagen, een kap met de nok evenwijdig aan de straat en een kelder, met een vroeg 19e eeuws achterhuis van drie lagen en een kap loodrecht op de straat.

Het huis is in opzet een middeleeuws pand, mogelijk oorspronkelijk het achterhuis van Herenstraat 42. De kelder met een tongewelf en het muurwerk zullen voor een belangrijk deel middeleeuws zijn. In de 17e eeuw is binnen de oorspronkelijke muren een nieuw huis gebouwd, waarvan in de 19e eeuw een deel tot Herenstraat 42 behoorde. Waarschijnlijk betrof het hier allen het rechter deel van de beganegrond, hetgeen in de gevelindeling herkenbaar is.

De enkelvoudige grenen balklaag en de kap, zonder spant, behoren tot de 17e eeuwse opzet, evenals de spiltrap van beganegrond tot zolder. De binnenzijde van de achtermuur van het voorhuis is bekleed met witte tegels. Op het dak van het voorhuis valt de dakkapel met tympaan op.

In de 19e eeuw is in de as van het voorhuis een veel smaller achterhuis aangebouwd. Dit achterhuis heeft de linker zijmuur gemeen met een voorganger.

Het pand is een fraai voorbeeld van een 17e eeuws eenvoudig klein huis, met een fraaie gevel.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis