Utrecht A 4019 A3
Utrecht A 4019 A1
Utrecht A 4019 A2
Keizerstraat 14, 3512 EB te Utrecht
Keizerstraat 16, 3512 EB te Utrecht
Keizerstraat 16 A, 3512 EB te Utrecht

Omschrijving

Pand van twee bouwlagen met nok loodrecht op de straat, bestaande uit een middeleeuws eenlaagshuis met kap (met de nok evenwijdig aan de straat), in de 17e of 18e eeuw vergroot tot (voor)huis van twee bouwlagen met een zadeldak met voorschild, waarachter een achterhuis op bredere plattegrond van eveneens twee bouwlagen en zadeldak dat ter hoogte van het voorhuis afgeplat is en een voorschild heeft. De lijstgevel is twee vakken breed.

Van het oorspronkelijke huis, dat vermoedelijk een geheel vormde met Keizerstraat 16, is op de verdieping de linker tuitgevel bewaard met kaarsenis.

Het steenformaat is 29,5 x 13,5 x 6,5 cm. Boven de beganegrond bevindt zich een samengestelde balklaag.

Het pand heeft bouwhistorische waarde. Van oorsprong waarschijnlijk het koetshuis van het claustrale huis aan de Drift nr.15, heeft het van 1898 tot 1962 heeft deel uitgemaakt van de edelsmederij van de familie Brom en is derhalve ook van belang als monument van bedrijf en techniek.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis