Utrecht A 3634
Keizerstraat 20, 3512 EB te Utrecht
Keizerstraat 22, 3512 EB te Utrecht
Keizerstraat 24, 3512 EB te Utrecht

17e-eeuws koetshuis van het huis Ledenberch (Drift 17, beschermd monument).

Groot, monumentaal opgezet gebouw van een bouwlaag en twee forse zadeldaken evenwijdig aan de straat, met centrale poort in voor- en achtergevel.

De voorpoort onder, gedrukte boog, wordt geflankeerd door twee pilasters. Aan weerszijden hiervan bevinden zich recentere poorten, waarboven dakkapellen op de plaats van een oudere onderbreking in de gootlijst. Het fries wordt gekornist over de pilasters voortgezet. Links van de poort zit een oculus. De achtergevel heeft een geprofileerde kroonlijst. De centrale achterpoort is gevat in een houten omlijsting en heeft onder een hoofdgestel pilasters met bosschages waarop omlijst middenveld, beëindigd in spiegelbogen. Boven de poort een half rond bovenlicht met uit het midden stralende roeden. Aan weerszijden van de poort behoren twee grote vensters tot de opzet van de gevel.

De topgevels zijn afgedekt met natuurstenen waterlijsten en hebben zandstenen voluten op de schouders, met name aan de achterzijde rijk bewerkt en met draperie gesierd.

Het koetshuis beslaat de gehele breedte van het erf. Aan de oude opzet van de claustrale percelen herinnert de middeleeuwse erfafscheiding, waarop de achterste rechter topgevel rust, en die van daaruit naar het westen loopt.

De voorste topgevel is van oudere oorsprong, terwijl de linker topgevels van middeleeuwse steen zijn gebouwd.

Het pand is van grote architectonische waarde en tevens van historische waarde vanwege zijn plaats in de stedebouwkundige structuur. Het is van groot belang voor de opzet van het erf van Drift 17.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis