Utrecht A 3932 A1
Utrecht A 3932 A2
Keizerstraat 47, 3512 EA te Utrecht
Keizerstraat 49, 3512 EA te Utrecht

Omschrijving

Middeleeuws hoekpand van twee bouwlagen met zadeldak (met rechts een schild) evenwijdig aan de straat.

Het pand is vier vakken breed en blijkens sleutelstukken, met eenvoudige gemenageerde peerkraal, boven de beganegrond en verdieping stamt het pand uit de 15e eeuw.

De onbeschoten kap rust op drie eiken gebinten met krommers.

De lijstgevel van vier traveeën breed is gepleisterd met natuursteen imitatie. De rechter gevel, aan de Rietsteeg, is blind.

Op het terrein tussen Korte Rietsteeg en Wittevrouwenstraat werd in 1542 een klokkegieterij gevestigd door Jan Tolhuis, in 1576 overgenomen door Thomas Both. In 1520 woonde op dit erf al klokgieter Hendrik Egbertsz de Borch, mogelijk in het pand Keizerstraat 47-49. Bij opgravingen in 1980 werden ten noorden van dit pand sporen van een gieterij gevonden. Bovendien werd een buitentrap naar de kelder van Keizerstraat 49 gevonden.

Het pand is van bouwhistorisch belang.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis