Utrecht A 2889
Korte Minrebroederstraat 23, 3512 GG te Utrecht

Omschrijving

Een 17e eeuws huis van twee bouwlagen, een schilddak met mezzanino en een kelder onder een gedeelte van het huis.

Dit 17e eeuwse huis heeft een middeleeuwse voorganger gehad, gelegen aan de Korte Minrebroederstraat. Kort na de reformatie, rond 1600, is de Minrebroederstraat verbreed, gelijktijdig met de afbraak van de Minrebroederkerk. Hierbij is het noordelijke buurpand afgebroken. Op het vrij gekomen erf is aan de oostzijde het huisje Minrebroederstraat 1 gebouwd.

Het huidige huis is vooreen belangrijk deel van 17e eeuwse opzet, met name de grenen sporenkap en de achtergevel, waarin een oorspronkelijk bolkozijn, een oeil-de-boeuf en muurankers voorkomen. In het interieur is nog een oorspronkelijke spiltrap van de eerste verdieping naar de zolder aanwezig.

De voorgevel is van 18e eeuwse opzet met 19e eeuwse wijzigingen.

Het pand is bouwhistorisch en historisch van belang door de samenhang met de verbreding van de Minrebroederstraat. Bovendien is de 18e eeuwse voorgevel van architectonisch belang.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis