Utrecht B 5250
Utrecht B 5242 A1
Utrecht B 5251
Lange Nieuwstraat 9 A, 3512 PA te Utrecht
Abraham Dolehof 1, 3512 PH te Utrecht
Lange Nieuwstraat 9, 3512 PA te Utrecht

Omschrijving

Een breed 17e eeuws, maar in aanleg ouder, huis, bestaande uit twee lagen, een kap evenwijdig aan de straat en een kelder onder een deel van het huis.

Haaks op het voorhuis staat een diep 18e eeuws achterhuis bestaande uit twee lagen, een kap in de lengterichting en een kelder.

Het voorhuis vormt mogelijk de samenvoeging van twee oudere huizen. Van de voorgangers zijn belangrijke delen van het casco nog aanwezig, zoals moeren kinderbalklagen met peerkraalsleutelstukken en de kelder. Na een 17e eeuwse verbouwing heeft het pand zijn huidige uiterlijk gekregen. In de 19e eeuw zijn de ramen van de voorgevel vergroot. Ook een grenen spiltrap naar de verdieping en de kap dateren uit die tijd. De 17e eeuwse trap bevindt zich in een ouder tussenlid tussen voor- en achterhuis. Dit tussenlid heeft nog het oorspronkelijke casco bestaande uit moer- en kinderbalklagen met eind 16e eeuwse sleutelstukken en een kap met eiken spanten.

Het achterhuis is in grote lijnen nog de oorspronkelijke opzet bestaande uit enkelvoudige balklagen en een, latere, filibertkap. Op de verdieping zijn nog de oude ramen aanwezig.

Van belang is het voorhuis en het karakteristieke, op de tuin gerichte, achterhuis.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis